sobota 18. června 2011

Předčsné volby (ne)budou

Z rozhovorů s reprezentanty politického spektra a dojmů z ekonomiky jejich stranického hospodaření je evidentní, že předčasné volby nebudou. Ne, že by nemohly být, někteří by si je i přáli, ale nejsou na předčasné volby finance. Stranické pokladny jsou zřejmě vesměs prázdné. Nezvládli by další finančně náročnou volební kampaň. Situace by se ovšem změnila pokud by některá ze stran získala značnou finanční injekci.

Všichni vnímají, že případné předčasné volby by dopadly spíše v neprospěch ODS. Pravděpodobně by zcela odepsaly VV.

Kdyby byla ČSSD bohatší, kdyby dostala ČSSD zajímavý sponzorský dar, kdyby se občané složili na modernizaci ČSSD, pak by ČSSD určitě do předčasných voleb šla. V dané situaci však ČSSD zřejmě stěží vydýchává předchozí finančně vyčerpávající volební kampaň a nemá chuť se pouštět do dalšího finančního dobrodružství, byť by ji to zřejmě pomohlo a přineslo rekordní podporu. Nemá na to (ani peníze ani chuť).

Do předčasných voleb by zřejmě šla jako jediná KSČM. Nemá co ztratit, spíše může jen získat (pravděpodobně na úkor ČSSD). TOP09 by zřejmě zůstala na svém, případně by odkrojila další díl ODS, ale proč to vůbec zkoušet? Pro VV nejsou peníze a není ani perspektiva. Pro SZ nejsou peníze a perspektiva je v jen případě značného probuzení veřejnosti. Pro KDU-ČSL nejsou peníze ani chuť.


Předčasné volby nebudou. Vlastně je nikdo moc nechce.

Žádné komentáře:

Okomentovat