pátek 10. června 2011

Začátky

Chyběli mi zkušenosti z internetového businessu. Proto jsem se obrátil s projektem a představou v hlavě na komerční firmu zabývající se tvorbou běžných komerčních webových projektů. Převážně eshopů. Kupodivu mne přijali s chladnou hlavou, řekli si o 100tis. a že do 2 měsíců mi projekt zprovozní. Bohužel se ukázalo, že jak peníze tak čas je nedostatečný. Také se ukázalo, že vyvíjet originální projekt na zakázku je nešťastné. Když vyvíjíte něco co má sice jasné zadání ale nejasné hranice, je to komplikované. V podstatě se ukázalo, že metoda standardního zadání a předání projektu je nefunkční, pro velké množství detailů, které bylo nutné řešit a diskutovat zdali detail byl dostatečně popsán v zadání či nikoliv. Po pár týdnech jsme rezignoval a založil vlastní firmu a najmul vlastní programátory.

Postupně se ukázaly další nevýhody tvorby takového originálu na zakázku. Softwarová firma si projekt budovala na míru do svého datového a hardwarového prostředí. Pozdější migrace mimo prostředí softwérové firmy pak byla kolapsová. Polovina kódu se musela přepsat.

A přišli otázky a komplikace. Jít do vlastního serveru? Stačil by hosting na vývoj? Jaký zvolit hosting? Zvolit dedikovaný nebo sdílený server? V které zemi? V ČR nebo zahraničí? Na jaké databázi jet projekt?

A pak další. Co to je SEO? Jak optimálně propagovat nový projekt? Jaké jsou standardy webovéhoprůmyslu? Kde sehnat dobré programátory? Jaké se používají triky v této branži?

Pak přišli první uživatelé a s nimi nové problémy. Jak optimalizovat kód aby byl rychlejší? Jak optimalizovat databázi aby byla rychlejší? Indexovat. Komprimovat obsah. Používat CSS sprite. Redukovat počet HTTP dotazů. Redukovat počet Selectů. Kešovat obsah. Přepočítavat a předpočítávat výsledky.

Pak přišli roboti a otázka jak zajistit aplikaci proti robotům?

Pak přišli zákeřní uživatelé a otázka jak zajistit aplikaci proti záměrnému poškození sledovaných údajů?

Pak přišli crakovací roboti snažící se nabořit do aplikace a nutnost identifikace jejich pokusů a další ochrana aplikace.

Jak zajistit financování?

Žádné komentáře:

Okomentovat