pátek 10. června 2011

Proč ElectionsMeter¨?

Myšlenka vybudovat ElectionsMeter mne napadla na přelomu červenec - srpen 2008. Několik dní jsem ji zvažoval, tříbil, hledal rizika a perspektivy. Bylo jasné, že takový projekt má smysl jen když bude udělaný fakt dobře, odpovědně, nezávisle, globálně a s dlouhodobou perspektivou. Dřív než jsme začal cokoliv v dané věci podnikat zkoumal jsem několik dní situaci zdali někde ve světě podobný projekt s podobnou myšlenkou, rozsahem existuje a zdali splňuje moji představu. Nic jsem nikde nenašel. Daly se najít všelijaké projekty, ale většina z nich byla buď odfláknuta rychlou jehlou, nebo byl projekt mrtvý, nebo to byl MFA (Made for advertisement) anebo splňoval jen 10% z mých představ.

Částečná inspirace k ElectionsMeteru byla dána Wikipedií. Její otevřeností, kde téměř kdokoliv může založit cokoliv, kdokoliv může dále téma doplnit, organizací moderace obsahu, vícejazyčností, globálním nasazením a pojetím jako neziskový projekt. Twitter inspiroval dříve nepředstavitelně krátkými textovými zprávami, které jsou inspirovány do krátkých komentářů. Digg nebo Reddit inspirovali systémem hodnocení obsahu. Internetové noviny a jejich nepřehledná diskuzní fóra inspirovali k rozdělení obsahu na pozitivní a negativní, bez podpory diskuzní reakce na reakci.

Záměr byl hlavně podpořen dojmy a naivní představou právě probíhající volební kampaně v USA (Obama x McCain). Dojmy hlavně z prvního velkého a úspěšného použití internetu jako média k oslovení voličů a ovlivnění volební nálady a volebních preferencí. V atmosféře začátku léta 2008 byl Obama černý outsider v převážně republikánsky smýšlejících státech. Téměř nemožné, aby se stal prezidentem. Inu, stalo se, nečekané. A to hlavně díky "hype" vytvořeného vhodně použitým novým médiem, internetem.

Moje naivní představa byla, že by bylo zajímavé se toho internetového "hype" zúčastnit projektem ElectionsMeter. Když jsme se rozhodl, tak do amerických voleb chybělo tak asi 2,5 měsíce. Říkal jsme si 1 měsíc se to bude programovat, druhý měsíc věnuji propagaci a americké volby jsou ElectionsMeterem podchycené. ;-)

Dobře, to se tedy nepodařilo. Byl to však impulz do ElectionsMeteru vstoupit s velkým odhodláním a nasazením.

Žádné komentáře:

Okomentovat